وقتی از خرید کردن سیر نمی شوید!
اضطراب، یکی از حسهای طبیعی انسان است که افراد در شرایط مختلف آن را تجربه میکنند؛ مثلا ممکن است فرد قبل از امتحان دادن یا قبل از تصمیمگیری، عصبی و مضطرب شود. همچنین ممکن است با نزدیک شدن به پایان سال اضطراب افراد در زمینههای مختلف مانند خرید کردن نیز بروز کند و باعث شود فرد رفتارهای غیرمنطقی ناشی از اضطراب از خودش نشان دهد. افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی در حقیقت نوعی نگرانی بیش از حد نسبت به شرایط روزمره دارند و این مسأله باعث میشود در فرآیند زندگی روزمره خود با مشکل روبهرو شوند و افرادی که در پایان سال اضطرابشان شدیدتر میشود، ممکن است کنترل اضطراب با خرید یتواند با آنها کمک بکند.
همچنین دستهای دیگر نیز وجود دارند که در سراسر سال دچار اختلال خرید کردن وسواسی هستند که رفتار این افراد در پایان سال ممکن است افزایش یابد و تکانهها و هیجانات خود را کنترل نکنند و بی دلیل و به صورت افراطی اقدام به خرید کردن کنند. این افراد علاوه بر اضطراب و استرس، ممکن است مواقعی که ناراحت هستند یا احساس غمگینی دارند یا وقتی خشمگین هستند نیز برای آرام کردن خودشان به خرید کردن روی بیاورند.
این افراد پس از خرید کردن احساس بهتری دارند باید اشاره داشت خرید کردن رفتاری بهنجار است و افراد برای تامین مایحتاج و نیازهای زیستی و طبیعی ای که دارند، خرید میکنند؛ اما اگر در خرید افراط کنند (در حالی که نیازی به آن ندارند) یا بیش از حد به دنبال تنوع باشند، اختلال و خرید افراطی پدید میآید. آن دسته از افرادی که دچار خرید بیمارگونه هستند، کالاهایی که خریده اند را پنهان میکنند یا درباره قیمت آنها دروغ میگویند. اگر از کارت اعتباری استفاده کنند، حتما بیش از یک کارت دارند و به شکلی وسواس گونه نگران پول هستند. این افراد مشغول انبار کردن کالاهایی هستند که شاید اصلا مورد استفاده قرار نگیرد یا پوشیده نشود.
همچنین یکی از مسائلی که آنها را تشویق به خرید افراطی میکند، فراوانی و قیمتهای متنوع کالاها در پایان سال است و باعث میشود خریدهای غیرضروری انجام دهند.
برای این که بیش از حد خرید نکنید، لازم است استرسهای خود را شناسایی کنید و هنگام ناراحتی، اضطراب یا استرس از رفتن به خرید اجتناب کنید و به جای آن فعالیتهای دیگری مانند پیاده روی، شنا یا فیلم دیدن را انتخاب و جایگزین کرده و حتما در شرایط روحی آرام خرید کنید.
لازم است محرکهای خرید را نیز شناسایی و آنها را حذف کنید.
همچنین وقتی میخواهید اقدام به خرید کنید لازم است فهرستی از مایحتاج خود تهیه و طبق لیست خود خرید کنید.
حتما قبل از رفتن به خرید میزان بودجه مشخصی را برای خریدتان در نظر بگیرید و از خرید قسطی و خرید اجناس غیرضروری و استفاده از کارت اعتباری خودداری کنید.
دکتر مهرنوش دارینی
روانشناس و مشاور