همدیگر را ببخشیم
یکی از مواردی که به سلامت عاطفی، روانی و جسمانی افراد کمک میکند مهارت بخشیدن است . آدمی احساسات متفاوتی را در زندگی تجربه میکند که یکی از آنها رنجیدگی است. گاهی فرد با موضوعی ناراحتکننده یا با تجربهای ناخوشایند روبهرو میشود که شامل فکر چرا این اتفاق افتاد؛ احساس رنج و ترس و رفتار انزوا، خشم و پرخاشگری، تهدید است. وجود اختلاف نظر در بیشتر روابط به چشم میخورد؛ حتی افرادی که تفاهم زیادی دارند ممکن است از هم ناراحت و رنجیده خاطر شوند. این به معنای ضعف افراد نیست، زیرا تفاوتهای فردی وجود دارد و قرار نیست نظر و عقیده و نگرش افراد در تمام زمینهها همسو باشد.
افرادی که بخشش ندارند و در خشم باقی میمانند، مستعد ابتلا به مشکلات قلبی و عروقی، دردهای مزمن، اختلال عملکرد عصبی، سیستم ایمنی سرکوب شده، اضطراب و افسردگی هستند. آغاز سال نو، فرصت مناسبی برای بخشیدن افراد و رسیدن به سلامت روان است و لازم است در روابط خود تجدیدنظر کنیم.
دو نوع مهارت بخشیدن داریم:
در نوع اول تصمیم میگیریم، افکار تنفر آمیز خود را نسبت به فرد مورد نظر کاهش دهیم و درصدد تلافی نیستیم و میگوییم میخواهم آن فرد را به طور کامل فراموش کنم. در این نوع بخشش هنوز در اعماق ذهن فرد کمی خشم وجود دارد.
در نوع دوم احساسات خود را تعویض میکنیم. یعنی به جای تنفر و خشم از محبت استفاده میکنیم که در این حالت رفته رفته حس ما مثبت میشود و از احساسات منفی رها میشویم.
برای بخشیدن این گامها را طی میکنیم:
گام اول پذیرش ناراحتی و انکار نکردن آن است. لازم است تا احساس خود را نسبت به اتفاق یا فرد یا گروه یا سازمانی که افتاده است، شناسایی کنیم و بپذیریم.
در گام بعدی لازم است، ارزشهایمان را مرور کنیم و از خودمان بپرسیم: میخواهم این رنج و سختی را به چه چیز تبدیل کنم؟ همچنین بررسی کنیم که آیا میخواهیم تلافی کنیم و از تلافی میخواهیم به چه چیز دست یابیم؟
در گام بعدی بازسازی افکار مطرح میشود و فرد از لحاظ شناختی به بررسی عواقب بخشش یا انتقام میپردازد و ممکن است با سوم شخص بیطرف یا فردی که امین اوست، مشورت کند. در این مرحله خشم فرد کمرنگ میشود و بیشتر حالت رنجیدگی در او دیده میشود.
در گام آخر،فرد تصمیم میگیرد سلامت روان خود را لحاظ کند و میبخشد و رفته رفته احساسات منفی از او دور میشود و احساسات مثبت را جایگزین غم و ناراحتی میکند. این مرحله ممکن است کمی طول بکشد.
برای بخشش لازم است، فرد از تمرینات تن آرامی همراه با تصویرسازی استفاده کند و یک بار تمام اتفاقها را مرور و احساسات منفی خود را تخلیه کند و سپس به بخشش برسد. زمانی که فرد میبخشد، رفتار او تغییر میکند و آرامش بیشتری را تجربه میکند.