رفتار و شخصیت ناپایدار

ساعات مطب : 8 الی 17

رفتار و شخصیت ناپایدار

شخصیت هر فرد شامل مجموعه رفتارهای ثابتی است که در شرایط مختلف از خود بروز می‌دهد و نشان‌دهنده شیوه تفکر و میزان سازگاری فرد با محیط است. برخی افراد در رفتار با دیگران به صورت شخصیت ناپایدار  رفتار می‌کنند و صحبت و گفتار آنها مدام تغییر می کند.

این نوع رفتار تا زمانی که شخصیت فرد شکل نگرفته، قابل قبول است، اما بعد از شکل‌گیری شخصیت و تثبیت هویت فرد انتظار می‌رود به طور متوسط رفتارهای ثابتی از خود بروز دهد. البته تغییر در هر زمانی امکان‌پذیر است و افرادی که روی رشد شخصیتشان متمرکز می‌شوند، می‌توانند عملکرد و رفتار خود را بهبود بخشند، اما در عین حال، چنانچه فردی مدام حرف خود را عوض کند، دیگران از او فاصله می‌گیرند یا ممکن است با او برخورد جدی کنند و ترجیح بدهند با آن فرد مراوده نداشته باشند.

افرادی که رفتار ناپایدار دارند، این ویژگی‌ها در آنها به چشم می‌خورد:

تحت تاثیر شرایط بسادگی حرف خود را عوض می‌کنند.

بسادگی دچار استرس و اضطراب می‌شوند.

دارای روابط ناپایدار با خانواده، فامیل و دوستان خود هستند.

بسرعت به کسی علاقه‌مند و ناگهان از او متنفر می‌شوند.

هر گونه تغییر در برنامه روزانه باعث می‌شود احساس آشفتگی کنند.

گاهی بی‌رویه پول خرج می‌کنند و روابط جنسی نامناسب دارند.

در روابط بین فردی، انتظارات غیرمنطقی دارند.

عزت‌نفس ناپایدار دارند و به خود و دیگران صدمه می‌زنند.

دائم از دیگران گله دارند. انتظار دارند دیگران در هر لحظه با تغییرات رفتاری آنها کنار بیایند.

توانایی حفظ روابط بلندمدت را ندارند و در روابط اجتماعی از تعادل به دورند.

علاوه بر علائم مذکور، اگر فرد افکار پیرامون خودکشی یا افکار بدبینانه مکرر و نزاع‌طلبی شدید در رفتارش دیده شود و اقدام به رفتار خشن شدید کند، احتمالا دچار اختلال شخصیت مرزی است، اما در سبک رفتار ناپایدار، فرد علائم مذکور را دارد و ناآرامی به صورت خفیف‌تر در او دیده می‌شود.

این افراد به دلیل ناپایداری رفتار تنها می‌مانند و دوستان و اطرافیانی که با آنها مراوده دارند، به فراخور شغل یا موقعیت با آنها رفت و آمد می‌کنند. برای درمان لازم است با توجه به سن و جنسیت مداخله آغاز گردد. با توجه به این که گام اول درمان، پذیرش مشکل و تمایل کامل برای تغییر است، ابتدا باید فرد بپذیرد که نامتعادل رفتار می‌کند.

برای درمان این افراد بسیار مهم است که از لحاظ درونی اعلام آمادگی کنند و درمانگر را بپذیرند. فراوانی رفتارهای نامتعادل باید یادداشت شود و در صورت لزوم، ملاک‌های تشخیص اختلال شخصیت مرزی مورد بررسی قرار گیرد تا دارودرمانی آغاز شود. در فرآیند درمان پس از ثبت فراوانی رفتارهای نامتعادل لازم است خطاهای شناختی و ادراکی فرد و انتظارات و باورهای غیرمنطقی او مورد بررسی قرار گیرد و با استفاده از شناخت درمانی و درمان‌های انفرادی و گروه درمانی می‌توان روند درمان را تسریع کرد.

دکتر مهرنوش دارینی

وقتی استرس به جای خواب تان می افتد

هر فردی در زندگی خود مشکلاتی دارد و برای انجام امور زندگی خود با فراز و نشیب‌های مختلف روبه‌رو می‌شود. افرادی که بسیار پرمشغله هستند، در ساعات بیداری ذهن آنها…
ادامه مطلب

امان از دعوای خواهر و برادری !

یکی از مواردی که والدین را نگران می‌کند دعوای خواهر و برادری و کینه‌های حل‌نشده‌ای است که ممکن است میان فرزندان آنها ایجاد شود. انتظار خانواده این است که فرزندان…
ادامه مطلب

علت بی نظمی در مدرسه

یكی از مسائلی كه به موفقیت دانش‌آموزان و آرامش والدین آنهاكمك می‌كند، نظم است. نظم‌پذیری باعث می‌شود فعالیت‌های دانش‌آموز با موفقیت انجام شود و رضایت فردی و خانوادگی و اجتماعی…
ادامه مطلب
keyboard_arrow_up
× پشتیبانی 24 ساعته