آسیبهای زودباوری
برخی از افراد در زندگی خود هر خبری که میشنوند را بهسادگی باور میکنند یا در روابط بینفردی خود بدون فکر و بدون تحقیق به دیگران اعتماد میکنند. مبنای رفتاری چنین افرادی نه تنها درایت و تفکر عاقلانه نیست، بلکه ناشی از خوشبینی بیش از حد همراه با سادهلوحی است.
زودباوری به معنای اعتماد زودهنگام و غیرمنطقی است که سادهلوحی نیز نامیده میشود. همانگونه که شکاک بودن و بدبینی میتواند به فرد صدمه بزند، زودباوری و سادهلوحی نیز میتواند باعث شود تا افراد بهسادگی فریب بخورند و مرتکب اشتباهات فراوان و حتی تکراری شوند.
ساده بودن صفت بسیار پسندیدهای است و صداقت داشتن و متعهد بودن وظیفه انسانی هر فردی است اما باید توجه داشت که سادگی با سادهلوحی متفاوت است و همانطور که سادگی میتواند مطلوب باشد، سادهلوحی و زودباوری قطعا نامطلوب و آسیبزاست.
زودباورها مکررا با خطا و شکست در زمینههای مختلف روبهرو میشوند و حتی در روابط عاطفی خود نیز به طرف مقابل اعتماد کورکورانه میکنند؛ در نتیجه با آسیبهای مالی، عاطفی و … روبهرو میشوند.
همچنین باید درنظر داشت سادهلوح نبودن به معنای این نیست که دیگران را فریب دهیم یا حقهباز باشیم، بلکه باید ضمن حفظ اصول و ارزشهای انسانی، با تحقیق و اصطلاحا با چشم باز زندگی کنید و در امور مختلف خود نیز مطالعه و آگاهی خود را افزایش دهید تا کمتر با آسیب روبهرو شوید و تصمیمات منطقی و عاقلانه در زندگی خود بگیرید.
زودباورها بهسادگی فریب میخورند و لازم است تحت جلسات درمانی قرار بگیرند تا بتوانند میزان خطاهای فکری و رفتاری خود را کاهش دهند و در صورت لزوم تمرینهای رفتاری نیاز دارند تا بتوانند از زودباوری خارج شوند.