وابستگی در روانشناسی

ساعات مطب : 8 الی 17

وابستگی در روانشناسی

انسان موجودی اجتماعی است. ما دوست داریم دیگران ما را تایید کنند. انسان در تایید دیگران احساس امنیت و حمایت را به دست می آورد. اما این تایید تا چه زمانی منطقی و سالم است. برای برخی افراد تایید دیگران چندان مهم می شود که عملا استقلال و شخصیت خود را از دست می دهند و به مطیع یا بردۀ احساسی دیگری تبدیل می شوند. وابستگی در روانشناسی یک موضوع بسیار مهم است.

وابستگی یکی از مشکلاتی است که افراد همواره با آن روبه رو میشوند و برای رهایی از این وابستگی نیاز به یک مشاور خوب دارند ما به شما مرکز مشاوره خوب در تهران معرفی میکیم.

چنین روابطی هر چند در روابط عاطفی بیشتر مشهود است اما تنها به آن محدود نمی شود. وقتی ما تلاش می کنیم تا همیشه اطرافیان خود را خوشحال کنیم یعنی مدام در پی به دست آوردن تایید آنها هستیم. این به معنی وابستگی ما به دیگران است.

تأثیر وابستگی بر زندگی روانشناختی:

مشكل وابستگی بیش از حد به دیگران از نظر عاطفی این است كه اگر فرد توجه و محبت نامتناسب مورد نیاز خود را بدست نیاورد، شروع به تردید غیرمنطقی در میزان ارزش خود و دیگران می‌كند كه این امر تأثیر منفی بر عواطف فرد خصوصا عزت نفس بر جا می‌گذارد. در این شرایط فرد احساس می کند که طرد و انکار شده و رها می‌شود. غم ناشی از این احساس طردشدگی بیش از حد شدید است، چندانکه می‌تواند منجر به چرخه‌ای از پوچی عاطفی، نارضایتی مزمن و در نهایت افسردگی شود .

انواع وابستگی از نظر روانشناسی:

وابستگی سالم:
در این نوع وابستگی عاطفی در روابط بین دو فرد احساس امنیت، اعتماد و علاقه وجود دارد و هر فرد در این رابطه برای فرد مقابلش ارزش قائل است و در نهایت ارزشی که برای هم دارند به نیاز های خودشان هم توجه میکنند اما خودشان را فراموش نمیکنند.

وابستگی ناسالم:
در این نوع وابستگی ناسالم که بیشتر با دوست داشتن اشتباه گرفته میشود شخص سعی میکند که طرف مقابل را تحت کنترل و نفوذ خودش قرار بدهد و به همین دلیل ترسی مثل تنها شدن در درونش شکل میگیرد و آن وقت هر تحقیر و کوچک شدنی را در این رابطه تحمل میکند.

وابستگی بیمارگونه چه علامت‌هایی دارد؟

تحمل تنهایی را ندارند.
اکثراً مسئولیت های اصلی زندگی را به دیگران میسپارند.
زندگی برایشان سر در گم کننده است.
احساس میکنند نمیتوانند از عهده امور برآیند.
اعتمادی به تصمیم گیری های خود ندارند و بطور مداوم نیازمند هستند تا دیگران آنها را تأیید کنند. دو دل و نامطمئن هستند.
برای اینکه افراد را در کنار خود حفظ کنند دست به هر کاری میزنند. مثل اعمال خشونت یا رفتار مهرطلبانه و یا تحقیرآمیز.
این افراد به محض اینکه از کسی که آنها را حمایت کرده جدا میشوند دچار پریشانی و افسردگی شده و با کس دیگه ای وارد رابطه میشوند تا حمایت لازمه را از آن فرد دریافت کنند.
از جر و بحث با دیگران دوری میکنند. با نظرات آنها توافق میکنند، حتی اگر در باطن مخالف باشند، تا آنها را از دست ندهند. احساس نیاز به مراقبت در آنها شدید است و از اینکه زیر سلطه دیگران قرار بگیرند ترس و واهمه ای ندارند.
احساس فقدان و ناکافی بودن دارند.
بدنبال توصیه کس دیگری هستند.
از تغییر روی گردان هستند.
اعتماد به نفسشان در موقعیت های جدید کم است.

درمان وابستگی عاطفی:

در حال حاضر، روش های مختلفی برای درمان وابستگی در روانشناسی وجود دارد که باتوجه به هر مورد، روش‌ های درمانی انتخاب یا ترکیب می شوند. درمان های قطع وابستگی عاطفی عبارتند از:

درمان EMDR: حساسیت زدایی و پردازش مجدد حرکت چشم
هیپنوتیزم بالینی
درمان متمرکز بر احساسات
زوج درمانی
درمان های رشد شخصی

به طور کلی، هدف از درمان، کمک به فرد برای شناختن مشکل، کنار گذاشتن هرگونه رابطه سمی است، شناسایی علل این وابستگی عاطفی و درمان آن برای جلوگیری از تکرار همان الگو در روابط دیگر است.

keyboard_arrow_up
× پشتیبانی 24 ساعته