حسادت در روانشناسی

ساعات مطب : 8 الی 17

تعریف حسادت:

حسادت احساسی است که در درون همه افراد وجود دارد ولی برخی آن را به سطح آورده و به آن بها می‌دهند تا جایی که گاهی رفتار فرد را تحت کنترل خود می‌گیرد. حسادت در نهایت تبدیل به ناتوانی و احساس کمبود در شخص حسود شده و او را دچار حقارت می کند.

حسادت چگونه به وجود می‌آید؟

حسادت یکی از احساساتی است که بعد از ترس، خشم و غم در کودک در از سنین دو سالگی شروع می شود و ریشه در همین دوران دارد. زمانی که کودک متوجه می‌شود مادر یا مراقب اصلی به چیزی بیشتر از او توجه دارد، احساس حسادت در کودک بوجود می آید. بنابراین حسادت احساس طبیعی است که کودک از همان دوران کودکی متوجه آن می‌شود و تلاش می‌کند عامل حسادت را از بین ببرد.

انواع حسادت کدام اند؟

حسادت در روابط:

این نوع حسادت، اغلب از ترس جایگزین شدن با شخص دیگری در یک رابطه مهم و ارزشمند شکل می گیرد.

حسادت مربوط به قدرت و موقعیت:

این نوع حسادت اغلب در محل کار رخ می دهد، زیرا با مفهوم رقابت بیشتر در ارتباط است. مانند فردی که به همکار خود به خاطر ارتقای رتبه حسادت می کند.

حسادت غیرعادی:

این نوع از حسادت که بیمارگونه یا حسادت شدید نیز نامیده می ‌شود، ممکن است نشانه ‌ای از یک مشکل زمینه ‌ای سلامت روانی مانند اسکیزوفرنی، اضطراب یا مسائل مربوط به کنترل باشد.

حسادت در کودکان و نوجوانان:

در مورد نوجوانان، می توان گفت که حسادت هم با پرخاشگری و هم با عزت نفس پایین مرتبط است. معمولا دختران بیشتر از پسرها حسادت را تجربه می کنند. یکی از دلایل این امر می تواند این باشد که دختران اغلب انتظار وفاداری و همدلی بیشتری از دوستان و روابط خود دارند.

اثرات حسادت:

حسادت می تواند، تا حد کمی مفید باشد اما عموما این حسادت افزایش یافته و بر روابط فردی و عاطفی فرد تاثیرات بسیار زیادی وارد می کند و باید به فکر درمان حسادت بود. هنگامی که حسادت را تجربه می کنید، می تواند تغییراتی در بدن شما ایجاد کند و علائم فیزیکی زیر را به همراه داشته باشد.

دل درد
سردرد
درد در قفسه سینه
افزایش فشار خون
افزایش ضربان قلب در اضطراب شدید
افزایش یا کاهش وزن
بی خوابی یا اختلال در خواب
کم اشتهایی
ضعف سیستم ایمنی بدن

روش‌های درمان حسادت:

احساس حسادت تا حدودی طبیعی است و نباید زیاد نگران آن باشیم اما وجود برخی نشانه‌ها می‌تواند هشداری مبنی بر وجود یک حسادت بیمارگونه باشد. مهم‌ترین نشانه‌ها حسادت بیمارگونه عبارت‌اند از:

اشتغال ذهنی مداوم نسبت به موضوع حسادت برانگیز
احساس خشم و تحقیر به حدی که در صدد تخریب خود یا دیگری برآمدن
حسادتی که باعث افت عملکرد در تحصیل، کار و روابط شود.
در صورت وجود هریک از نشانه‌های ذکرشده با یک متخصص سلامت روان صحبت کنید تا بتوانید از مزمن شدن این احساس حسادت جلوگیری کنید.

keyboard_arrow_up
× نوبت دهی مشاوره